Vad krävs för att skriva en bok?

Det kan tyckas vara en underlig fråga. Det krävs väl att man skriver tills en bok har blivit till? Jo, visserligen är det så, men om man dessutom vill skriva en bra bok krävs det lite mer än så. Till exempel måste man skapa trovärdiga karaktärer, bygga upp en historia som fängslar och intresserar, komma på en bra början och ett bra slut. Det gäller oavsett om man vill ge ut boken själv eller testa vingarna via ett förlag.

Många författare väljer att skriva slutet först, för att ha ett mål att ständigt blicka emot. Andra väljer att låta så mycket som möjligt vara öppet och möjligt för karaktärerna själva att styra i land på ett eller annat sätt. Oavsett i vilken ände man börjar, och hur man bygger upp sitt bokmanus, så är språket otroligt viktigt.

Som författare behöver man behärska det språk man skriver på åtminstone hyfsat, gärna mycket bättre än så. Det är till exempel viktigt att själv läsa böcker, och givetvis att faktiskt sätta sig ner och skriva på sitt manus eller något annat. Men det kan även vara en bra idé att faktiskt studera skrivande eller språk. Kanske lägga till lite extra svenska i schemat.

Den extra ansträngningen och de extra timmarna kan visa sig vara väldigt värt det, men om det blir kämpigt och tar emot finns det läxhjälp eller studiecoachning att ta hjälp av. Det kan också vara väldigt bra träning i att visa upp sina texter för andra och låta nya människor läsa verk eller arbeten man gjort. Det är inte alltid en självklarhet för alla, men alldeles nödvändigt för att känna sig någorlunda bekväm som författare.