Kan du utbilda dig till författare?

Det är många som drömmer om att bli författare och kunna arbeta med att skriva på heltid. Kan du utbilda dig till författare? Vilka vägar bör du gå för att en dag kunna leva på ditt skrivande?

Författarutbildningar

Det finns skrivutbildningar, både på folkhögskolor, privata kurser och på högskolenivå. I Danmark finns en särskild författarutbildning som bara ett fåtal kommer in på. Genom att gå olika utbildningar kan du lära dig mycket om att skriva, men du får inte en “examen” som garanterar dig jobb. Oavsett hur många skrivutbildningar du går, betyder det inte att du kommer att lyckas. Däremot lär du dig mycket, och det är alltid bra för att en dag kunna ge ut eget material. Det viktigaste är faktiskt att träna upp skrivandet och tillägna sig kunskap. Du behöver ha något att skriva om. John Grisham, en av världens mest lästa författare, är jurist i botten och skriver juridiska thrillers, likaså Jens Lapidus som skrivit “Snabba cash”. Det finns många författare som utbildat sig till lärare eller läkare, och som efter mycket arbete har lyckats. Det viktigaste är inte alltid vilken utbildning du har, utan att du läser på högskola. De flesta författare in spe måste skriva flera manus, som blir refuserade, innan de lyckas. Därför bör du satsa på en bra utbildning som också ger dig ett jobb under tiden du skriver dina manus. Ett tips är att ta hjälp av Hpguiden.se för att verkligen lyckas med högskoleprovet. I och med coronapandemin kommer konkurrensen om attraktiva högskoleplatser att vara hög, och då blir högskoleprovet än viktigare.

Egenutbildning

På sätt och vis måste du sätta ihop din egen utbildning: läs böcker om att skriva, träna på att skriva och gå kurser om du kan. Men det finns ingen genväg, bara hårt arbete. Tänk också på att de flesta författare lyckas efter att de fyllt 40 år.