Så får du tid att skriva

Det är lätt att drömma om att skriva en bok, men mycket svårare att verkligen göra det. Ett av de stora problem för många är tiden – att få tid att skriva boken eller bloggen. Det finns dock många olika knep som du kan ta till för att frigöra tid.

Gör ett “tidsval”

För att få tid med något måste du aktivt välja det. När du säger ja till en sak, har du samtidigt sagt nej till allt annat. Det är omöjligt att hinna jobba heltid, ha barn, träna fem gånger i veckan, träffa släkt och vänner och därtill skriva en bok. För att må bra behöver du också få vila. Titta över din almanacka och fråga dig vad du verkligen prioriterar: träning fem dagar i veckan eller att skriva en bok? Det handlar inte om antingen eller, men det ger dig en prioriteringslista och gör det lättare att besluta vad du ska göra med din tid.

Planera in

Du behöver planera in ditt skrivande. Många gånger väntar vi på att det rätta tillfället, alltså dagen eller veckan då vi både har tid och lust, ska infinna sig. Det kommer aldrig ske. Besluta dig för att skriva en timme varje onsdagkväll mellan klockan 19-20. Planera in tiden som ett möte. Håll tiden. Om du har barn kan du också frigöra tid genom att anlita barnvakt. Än smartare är det att anlita läxhjälp från MyAcademy, från mellanstadiet upp till gymnasiet. Då utvecklas både du och dina barn på samma gång – du skriver och de lär sig bättre. Sedan kan ni ha en myskväll tillsammans.

Vikten av regelbundenhet

Du har en roman eller bokidé som du vill skriva. Om du besluta dig för att sitta med din bok 15-30 minuter varje vardag, så blir det 1,25-2,5 timme per vecka. På ett år ungefär: 62-125 timmar. Arbeta regelbundet. Genom korta arbetspassen kommer du till slut att ha skrivit din bok.