Viktigt att läsa böcker

Sedan datorer och smartphones tog plats i världen har svenskarna börjat läsa allt mindre böcker. En undersökning från Statens medieråd visar att endast elva procent av Sveriges 18-åringar läser böcker varje dag. För sju år sedan var den siffran 23 procent, så det är en dramatisk sänkning. Att läsandet sjunker så kraftigt är farligt för människors fantasi, idéutveckling, allmänbildning och förmågan att tänka själva.

Detta gäller förstås inte bara ungdomar utan även bland äldre visar det sig att vi läser allt mindre. Ett aktivt val måste ske för att man ska börja läsa mer böcker, och det är lika bra att börja redan idag.

Mysig läshörna hemma

Ett sätt att börja läsa mer, gammal som ung, är att göra ett mysigt kryp-in hemma. Med lite kuddar, filtar och en härlig fåtölj är det perfekt att sitta och läsa i skenet av tända ljus. En fördel med att hela familjen lägger undan sina tekniska prylar på kvällen är att elförbrukningen minskar. Idag bör alla vara extra måna om att ha ett riktigt bra Elavtal som håller kostnaderna låga. Genom att sänka sin förbrukning och välja ett bra elbolag kan man spara tusenlappar varje år. Dessa pengar kan ni sedan lägga på något roligare.

Kanske blir det en semester för hela familjen där ni alla kan ligga i solen och läsa varsin bok och koppla av?