Ge ut en egen bok

Det är många som drömmer om att bli författare och att få ge ut en egen bok. Vare sig din dröm är att leva på att skriva på heltid eller om du bara vill ge ut en bok om ett särskilt ämne, kan du skapa ett eget bokförlag och ge ut din egen bok. Nästan gratis.

Ge ut en bok

Förr i tiden behövde en författare bli antagen av ett bokförlag för att boken skulle ges ut. Eller så behövde man vara så rik att man hade råd att skapa ett eget förlag, trycka upp böcker i förväg och sälja dem. Genom den digitala revolutionen har bokutgivningen förändrats nästan helt och hållet. Idag kan vem som helst ge ut en bok – gratis. Självklart är det inte så enkelt att du bara kan skriva en bok, ge ut den och se pengarna rulla in. Det kräver mycket arbete, och för att lyckas behöver du både investera mycket tid och gärna också lite pengar för att skapa en bok som andra vill läsa. Att starta ett bokförlag är i realiteten att starta ett företag – en författare är en egenföretagare. Om du har ett företag eller planerar att starta ett företag, har Capcito smarta lösningar genom flexibel kredit för växande företag, vilket fungerar både för bokförlag och andra firmor. Du måste tänka som en företagare för att lyckas med din bokutgivning, för att projektet ska gå med vinst.

Starta ett bokförlag

Förutom att skriva färdigt ditt manus och redigera det otaliga gånger, behöver du skaffa f-skattesdel hos Skatteverket, vilket är helt gratis och du behöver vare sig ha ett ekonomiskt kapital eller en affärsplan för att bli godkänd. Sedan måste du komma på ett bra förlagsnamn. Tänk på att skapa ett namn som fungerar med de böcker som du planerar att sälja. Om du vill skriva olika slags böcker eller en dag ge ut andra författares böcker, är det klokt att ha ett neutralt förlagsnamn – som ditt efternamn eller likande. Om din första bok handlar om blommor och du därför kallas förlaget Trädgårdstider, men också vill skriva thrillers, är det bättre att ta ditt efternamn. Du ansöker om företagsnamn, förlagsnamn, hos Bolagsverket, mot en avgift.

E-bok eller fysisk bok

Du kan ge ut en e-bok helt gratis, på din blogg eller Facebooksida, men du kan också anlita en publiceringsplattform, vilket innebär att din bok också finns hos de stora återförsäljarna. Om du vill trycka upp din bok kan du välja mellan att antingen trycka upp boken i förväg eller att trycka upp boken allt eftersom folk köper den. Den förstnämnda metoden ger mer vinst per bok, men kräver att du investerar pengar utan att veta om du kommer få igen dem. Den andra metoden, Print On Demand, ger inte lika mycket i vinst per bok, men du behöver inte investera något i förväg.