Den fysiska boken

En bok kan se ut på så många olika sätt och kanske är det inte något vi fäster avseende vid i allmänhet. Plötsligt kan det dock bli uppenbart att man önskar en bok som har en speciell egenskap, bortsett från själva innehållet.

Pocketboken är ett bra exempel på en bok som passar speciella behov och passar dåligt i andra sammanhang. En pocketbok är lättare än en inbunden bok. Pärmarna är mjuka och böjliga och detta i kombination med den relativt låga vikten gör att boken blir lätt att ta med sig när man ska åka någonstans. Den är också lättare att hålla i om man ligger i sängen och läser innan man ska somna, vilket många uppskattar. Det finns mycket skrivet om bokbinderi och om böckers olika utseende. Ofta är den också billigare i inköp än de inbundna böckerna. Bland nackdelarna finns att den i och med den enklare utformningen med mjuka pärmar inte är lika hållbar som en inbunden bok och att texten ofta är mindre och därför kan kännas mer svårläst. Pocketboken är ett tydligt exempel på hur man kan utforma en bok på olika sätt med tanke på hur den ska kunna användas i olika situationer.

Bokomslagets illustration är också en mycket viktig detalj på den fysiska boken . Ofta kan intresserade bokköpare och boklånare ses plocka upp en bok för att titta på bilden på bokens framsida, därefter vänder man på boken för att läsa vad den handlar om. Om boken har en ointressant framsida kommer den presumptive läsaren kanske aldrig så långt att som till att ta reda på vad boken handlar om.