Hur kommer du igång med din novell?

Att det är många som går runt och i hemlighet har en dröm om att bli författare är väl känt. De flesta har dock ingen aning om vad deras bok skulle handla om. Är inte det lite bakvänt? Att du inte vet vad din novell ska handla om behöver dock inte betyda att du inte ska skriva. Det finns mängder av olika skäl till varför vi kan bli kreativt blockerade. I det här inlägget ska vi därför titta på några knep du kan ta till för att få skrivandet att lossna.

[IMAGE=bBDC26b4ypvS.jpg]

Ser dina väggar tomma och livlösa ut? Som word-dokumentet du har framför dig när du sätter dig ned för att skriva? Stora vita ytor som tycks ropa efter innehåll? Hos Desenios Outlet hittar du ett stort utbud av snygga och moderna motiv som ger liv åt varje vägg. Eftersom Desenio är en outlet säljs hela deras produktsortiment till outletpriser. Besök Desenios outlet för att hitta motiven som inspirerar dig.

Den engelska motsvarigheten för ordet novell är “short story”, kort berättelse. Nog för att en novell typiskt sett är kortare än en roman, men en matig novell kan ändå bestå av upp mot 400 sidor text. Hur kommer man dit? Jag är knappast ensam om att känna en önskan om att skriva en novell trots att jag samtidigt upplever det som att jag inte har någonting konkret att berätta. Hos dem som vill skriva är det tveklöst ett av de mest förekommande problemen. Att komma på vad man ska skriva om.

Tips och trix för att få igång skrivandet

I Stockholm finns ett skrivarkollektiv som kallar sig för “Fruktan”. De ses med jämna mellanrum och tar sig an olika typer av skrivövningar. En av dem går ut på att skriva en novell på 20 minuter. För att kunna kickstarta skrivandet brukar de dock ange ett antal ramar. Det kan till exempel handla om ett tema som sen kompletteras med ett antal nyckelord som måste ingå i novellen.

Resultatet av en skrivövning av det här slaget leder förstås sällan till någon färdig novell. Men det är inte heller poängen. Snarare är övningar som denna ett bra sätt att generera berättelser som sen kan utgöra grunden till något mer seriöst.

En lite svårare, men potentiellt väldigt fruktbar, variant av samma knep är att skriva helt fritt, helt utan ramar. Tanken är att du ger dig själv någonstans mellan 10 och 30 minuter att skriva allt som dyker upp i ditt huvud. Du får då en massa text som kanske mestadels består av lösryckt nonsens men som också mycket väl kan innehålla fantastiska stycken av prosa som du kan bygga vidare på.

Lycka till med skrivandet!