Astrid Lindgren

Astrid Lindgren är en av Sveriges absolut populäraste och mest kända författare. De allra flesta svenskar har vuxit upp med historierna om Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn, Saltkråkan, Bröderna Lejonhjärta och så vidare. Astrid hade förmågan att skriva bra berättelser som håller än i dag. Hennes böcker är kända över hela världen.

[IMAGE=bIDr1geUGSMF.jpg]

Astrid Lindgren föddes 1907 i Vimmerby i Småland. Hon blev 94 år gammal och gick bort den 28 januari 2002. För de allra flesta är Astrid mest känd som barnboks- manus- och sångtextförfattare men hon var även opinionsbildare och förlagsredaktör.

Böckerna

Astrid Lindgrens böcker har sålts i över 145 miljoner exemplar och de har översatts till 104 språk. Astrid började skriva böcker på 1940-talet. Totalt har hon skrivit nästan 40 böcker samt visor, teaterpjäser och bilderböcker. Hon har skrivit radio- och tv-serier och filmmanus. Många av hennes böckerna har filmatiserats, de flesta som svenska spelfilmer. Några har även blivit utländska filmer. Den första av hennes böcker som filmatiserades var Mästerdetektiven Blomkvist.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump uppkom när Astrids dotter var sjuk och bad sin mamma berätta en historia. Astrid frågade vad hon skulle berätta och fick svaret ”Berätta om Pippi Långstrump”. Astrids dotter och hennes vänner tyckte om berättelserna om Pippi och när Astrid var tvungen att vila på grund av en stukad fot passade hon på att skriva ner berättelserna. Hon gav ett exemplar av Pippi till sin dotter i 10-årspresent. Samtidigt skickade hon in ett exemplar till ett förlag. Precis som hon hade misstänkt blev boken refuserad av Bonniers förlag. Pippi var en kontroversiell figur. Astrid var verksam långt innan datorer fanns och hade därmed inte behov av en serviedesk när hon gjorde en omarbetad version av Pippi. Denna skickade hon några år senare till en tävling hos förlaget Rabén & Sjögren. Hon vann tävlingen och boken blev en succé till julen 1945.

Pippi är Astrid Lindgrens mest kända figur. Böckerna om Pippi finns översatta till 76 språk. Pippi är världens starkaste, bor utan föräldrar, är allmänt ouppfostrad och säger emot vuxna. När böckerna först kom ut upplevdes Pippi som kontroversiell. Att Pippi blivit så populär kan bero på att hon bryter mot sociala regler, som att till exempel sova med fötterna på huvudkudden. Det sättet som Pippi bryter mot semantiska regler och utnyttjar att meningar och ord kan ha flera olika betydelser bidrar också till hennes popularitet. Att hon bor ensam i ett hus med sin apa Herr Nilsson och den prickiga hästen Lilla gubben gör också henne populär bland de unga läsarna.

Utmärkelser

Astrid Lindgren har tilldelats en rad priser för sina böcker, både nationella och internationella. Hon har bland annat tilldelats Svenska Akademins stora guldmedalj. Hon är utsedd till hedersdoktor vid Linköpings universitet, universitet i Warszawa och vid universitetet i Leicester. 1963 valdes hon som första barnboksförfattare in i Samfundet de nio.