Är det dags att skriva din bok?

Många går med en dröm om att skriva en bok, eller kanske till och med flera böcker. Men vad behövs för att komma igång? Ofta är svaret tråkigare än du kan tro. Det är inte nödvändigt att ha ett stort ögonblick av inspiration eller ens en väldigt speciell begåvning. Det allra viktigaste är att ha praktisk möjlighet att skriva.

Kom igång med skrivandet

För att komma igång med skrivandet behöver du därför skapa en arbetsplats och tid för att få skrivandet gjort. Arbetsplatsen kan vara din bärbara dator som du tar med till ett kafé, men det kan också vara block och penna och en tyst plats i hemmet. Att komplettera datorn med papper och annat kontorsmaterial kan vara en bra idé. Även om du inte vill skriva för hand kan arbetet bli lättare med kom ihåg-lappar, att göra-listor och liknande. Kanske behöver du en kalender för att planera in arbetet med din bok?

Måste du hitta ett förlag?

Kanske är det tanken på att hitta ett förlag som gjort att du inte kommit igång med skrivandet. Det är svårt att få sin bok antagen av ett förlag, men det är inte det enda alternativ du har. Med egenutgivning kan din bok sälja minst lika bra, även om det innebär att du måste stå för marknadsföringen själv, eller anlita någon som kan stå för den. Är boken smal är det svårare att få många exemplar sålda, så du kanske får räkna med att i värsta fall gå back. Men kanske kan det vara värt den risken, att din bok faktiskt kan nå ut till läsare? Hybridförlag är en annan lösning, där du som författare får stå för en hel del av kostnaden, medan förlaget står för kunskap och marknadsföring. Den formen av utgivning har fått en hel del kritik eftersom det ofta blir dyrt för dig som författare, men i vissa fall kan det vara ett alternativ att föredra.

Skriv först och lös resten sen!

Att fastna i grubblerier kring utgivningen är inte bra att ha som första steg. Börja med att ge dig förutsättningarna för att kunna skriva – och skriv! När du har ett genomarbetat bokmanus kan du fundera på vad du vill göra med det. Kanske har du tur och får ett förlag att ge ut boken, eller så finns det andra sätt att lösa utgivningen. För att något av det alls ska bli möjligt krävs det att boken först blir skriven. Så börja med att tro på din idé, ditt skrivande och vad det kan leda till, istället för att ta ut problemen med utgivning i förskott.